Op zo'n 20 autominuten vanaf Groningen is sinds enige tijd brouwerij de Klappe gevestigd. In Zuidbroek, prima bereikbaar aan de A7 (Groningen - Duitse grens), brouwen Jeroen van der Woude en Fokko Prins al geruime tijd bieren als amateurbrouwers. Brouwerij De Klappe is opgezet, zoals dat wel vaker gaat, nadat beide brouwers een tijd lang vrienden en kennissen hadden voorzien van hun thuisbrouwsels. De bieren vielen zo goed in de smaak dat een volgende stap logisch leek. Begin 2016 begonnen de gedachten om op te schalen naar een kleine commerciële brouwerij dan ook echt serieus te worden.

De brouwerij is voorlopig nog gevestigd in de garage van het woonhuis van Jeroen. Fokko en Jeroen hebben daar een 100 liter brouwinstallatie neergezet. Beide brouwers hebben een technische achtergrond en proberen zoveel mogelijk onderdelen voor de brouwerij eigenhandig in elkaar te zetten. Het project blijft zich ontwikkelen want momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe brouwerij op het terrein van Fokko. Dat is een paar honderd meter verderop in dezelfde straat. Hier wordt, naast de loods met de nieuwe brouwerij, ook een separate opslagruimte aangelegd. Misschien wel het meest bijzondere aan de bieren van de Klappe is dat ze zoveel mogelijk zijn gebrouwen met eigen geteelde hop. Daarvoor is een eigen hoptuin ingericht pal naast de nieuwe brouwerij.

Brouwerij de Klappe is gevestigd in de nabijheid van de streek "Tussenklappen". De naam De Klappe verwijst naar de het Groningse woord voor een (ophaal)brug. De brouwerij is dan ook gelegen tussen twee bruggen aan het Muntendammerdiep, het kanaal tussen Zuidbroek en Muntendam. Één van de kenmerkende bruggen in het centrum van Zuidbroek is gebruikt als logo voor brouwerij de Klappe.

De eerste bieren zijn in december 2016 in de verkoop gegaan. Tijdens een presentatie in een lokale supermarkt kon worden gekozen uit een Irish Red, een Tripel en een Stout. Jeroen en Fokke hebben nog meer recepten ontwikkeld, waaronder die van een Weizen. Deze bieren komen later dit jaar op de markt. Uiteindelijk is het de bedoeling om met een vast assortiment van 6 bieren te komen.

Op de fotopagina foto's die zijn gemaakt tijdens mijn bezoeken aan de nieuwe brouwerij. Er volgen natuurlijk met enige regelmaat meer foto's. Hou daarom de fotopagina goed in de gaten.

Naar mijn fotopagina van de Klappe