Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf

Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf
Plattelandsbrouwerij De Zotte Kalf valt met zijn opvallende naam op in het rijtje Groningse brouwerijen. In de jaren 1800-1900 kwam het heel vaak voor dat een brouwerij de naam van een dier kreeg met een voorvoegsel als zotte, vrolijcke, gouden etc, maar tegenwoordig kom je dat niet veel meer tegen. Beide vrienden Freddy Venhuizen en Klaas-Jan Huisman (beide 26 jaar) kozen bewust voor de toevoeging plattelandsbrouwerij om de verbinding met de regio aan te geven. Voor het kalf werd gekozen om dat er in de oude boerderij hobbymatig nog jongvee wordt gehouden door de vader van Klaas-Jan.
Beide vrienden kennen elkaar al vanaf de kleuterschool en groeiden op enkele honderden meters van de brouwerij, die je vind tussen het Groningse Winsum en Onderdendam.

Voorlopig doen beiden het met een brouwinstallatie met een capaciteit van 100 liter en twee vergistingsvaten van elk ruim 200 liter. Dit zorgt er dan ook voor dat er in de weekenden twee keer een batch van 100 liter gebrouwen moet worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Het heeft helaas nogal wat voeten in aarde gehad voor dat de afgetimmerde ruimte als brouwerij in gebruik genomen mocht worden. Toen beiden tegen de zomer van 2017 dachten de stap naar een commerciële brouwerij te kunnen wagen gooide de Voedsel- en Warenautoriteit in eerste instantie roet in het eten. Na een flinke verbouwing is er nu een afgesloten brouwruimte ingericht.

Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf
Freddy en Klaas-Jan zijn al zo'n zes jaar hobbymatig aan het brouwen geweest. Zelf zeggen ze aangestoken te zijn met het brouwvirus door niemand minder dan Steve Gammage van de Bronckhorster brouwerij. Hun eerste kennismaking op het allereerste bierfestival in de Martinikerk in Groningen resulteerde in diverse bezoekjes aan de brouwerij van Steve en Yvonne in Rha. En nu jaren later komt de Zotte Kalf binnenkort met de eerste bieren op de markt. Voorlopig wordt er zoals gezegd vooral in de weekenden gebrouwen omdat zowel Klaas-Jan als Freddy een volledige baan hebben. Freddy werkt als maatschappelijk werker in Veendam en Klaas-Jan als radiotherapeutisch laborant in het Duitse Leer.

De brouwerij zal starten met een blond, tripel, porter en lentebock. Het is de bedoeling om in elk geval naast de lentebock meerdere seizoensbieren uit te brengen. De namen van de bieren verwijzen zoveel mogelijk naar bestaande koeienrassen, waarmee de cirkel weer rond is.
De eerste bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn verkrijgbaar vanaf half april. Er is ondertussen een etiket beschikbaar voor verzamelaars.