Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf

Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf
Plattelandsbrouwerij De Zotte Kalf valt met zijn opvallende naam op in het rijtje Groningse brouwerijen. In de jaren 1800-1900 was het de normaalste zaak van de wereld dat een brouwerij de naam van een dier kreeg met een voorvoegsel als zotte, vrolijcke, gouden etc, maar tegenwoordig kom je dat niet veel meer tegen. Beide vrienden Freddy Venhuizen en Klaas-Jan Huisman kozen bewust voor de toevoeging plattelandsbrouwerij. Daar is voor gekozen om de verbinding met de regio nog eens extra aan te geven. Voor het kalf werd gekozen om dat er door de vader van Klaas-Jan in de oude boerderij nog hobbymatig jongvee wordt gehouden.
Beide vrienden kennen elkaar al jaren en groeiden samen op enkele honderden meters van de brouwerij op vanaf de kleuterschool. De boerderij waar de brouwerij in is gevestigd is te vinden op een idyllische locatie tussen het Groningse Winsum en Onderdendam.

Voorlopig doen beiden het met een brouwinstallatie met een capaciteit van 100 liter en enkele vergistingsvaten van elk ruim 200 liter. Dit zorgt er dan ook voor dat er, om aan de vraag te kunnen voldoen, in de weekenden twee keer een batch van 100 liter gebrouwen moet worden. Het heeft helaas nogal wat voeten in aarde gehad voordat de afgetimmerde ruimte als brouwerij in gebruik genomen mocht worden. Toen beiden tegen de zomer van 2017 dachten de stap naar een commerciële brouwerij te kunnen wagen gooide de Voedsel- en Warenautoriteit nog een keer roet in het eten. Na een flinke verbouwing is er nu een afgesloten brouwruimte ingericht.

Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf
Freddy en Klaas-Jan waren voor de stap naar een comerciële brouwerij, al zo'n zes jaar hobbymatig aan het brouwen. Zelf zeggen ze aangestoken te zijn met het brouwvirus door niemand minder dan Steve Gammage van de Bronckhorster brouwerij. Hun eerste kennismaking op het allereerste bierfestival in de Martinikerk in Groningen resulteerde in diverse bezoekjes aan de brouwerij van Steve en Yvonne in Rha. En dan komen er vanaf 2018 ineens eigen bieren van de Zotte Kalf op de markt. Voorlopig wordt er zoals gezegd vooral in de weekenden gebrouwen omdat zowel Klaas-Jan als Freddy een volledige baan hebben. Freddy werkt als maatschappelijk werker in Veendam en Klaas-Jan als radiotherapeutisch laborant in het Duitse Leer.

De brouwerij is in eerste instantie gestart met een blond, tripel, porter en lentebock, maar het zal je niet verbazen dat er ondertussen al veel meer bieren zijn uitgebracht. De namen van bijna alle bieren van de Zotte Kalf verwijzen naar bestaande koeienrassen, waarmee de cirkel weer rond is.

Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf
2021 was een belangrijk jaar voor Freddy en Klaas-Jan. In het voorjaar van 2021 werd een nieuwe brouwinstallatie aangeschaft. Hiermee kan in plaats van 100 liter per batch maar liefst 500 liter per keer worden gebrouwen. Er werd nog veel meer geïnvesteerd in de brouwerij. Zo werden er ook nog vier nieuwe RVS vergistingstanks aangeschaft van elk 1000 liter. Hiermee werd er afscheid genomen van de kenmerkende plastic 'eitjes' van 200 liter. En alsof dat nog niet genoeg was werd er ook nog eens een afvulinstallatie voor blikken aangeschaft. De Zotte Kalf is daarmee afgestapt van het afvullen van de bieren op flessen en brengt vanaf juli 2021 alleen nog maar bieren uit die zijn afgevuld in een goudkleurig blik. Een overzicht van alle vernieuwingen is terug te vinden op de fotopagina.