Veendam krijgt dit voorjaar zijn tweede brouwerij. Aan het Museumplein wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisering van Brouwhotel Parkzicht. Iedere noordeling kent hotel Parkzicht natuurlijk al jaren, nieuw is dat er in het hotel een schitterende brouwerij wordt opgebouwd. De nieuwe brouwerij krijgt een capaciteit van 1000 liter per brouwsel. Ondernemer Appie Weij liep al jaren rond met de plannen om in hotel Paakzicht een brouwerij te starten. Hij kon niet wachten totdat er zich een goede mogelijkheid voordeed de juiste brouwinstallatie aan te schaffen. Appie wil in het cafegedeelte betaalbare speciaalbieren aan de man brengen, wat is er dan niet beter dan je eigen bier.
Eind vorig jaar was er ineens de mogelijkheid om misschien, zonder andere Nederlandse brouwerijen te kort te doen, wel de mooiste brouinstallatie van Nederland over te nemen. Deze unieke brouwketels komen uit het Gelderse Heumen van de voormalige brouwerij de Graaf van Heumen. De echte bierliefhebbers weten daarmee voldoende. Nederlands enige glazen brouwinstallatie met koper beslag komt naar Veendam.

Begin juni 2018 werden de eerste Bogdile bieren getapt in het brouwhotel. Het staat nu al vast dat er alleen al vanwege de unieke installatie veel beergeeks naar Veendam zullen komen.
Het is niet vreemd dat Appie als brouwmeester de in de Noordelijke bierwereld niet onbekende Jakob Melessen heeft aangetrokken. Jakob is natuurlijk bekend van zijn eigen brouwerij M-Bier in Veendam. Samen zullen ze bieren gaan uitbrengen onder de merknaam Bogdike, niet toevallig ook de naam van de culturele stichting van Veendam. Hiermee is de link met de regio duidelijk vastgelegd.

De brouwketels zijn vanaf de straat en vanuit het cafe duidelijk zichtbaar voor het (passerend) publiek. Het vergisten, lageren van de bieren zal plaatsvinden in een aangrenzend perceel. Dat is vanuit de brouwerij zelf niet zichtbaar, maar wel weer vanaf het Museumplein. Het grote voordeel hiervan was dat de brouwzaal kon worden uitgebreid met een proeflokaal waarin plaats is voor ruim voldoende gasten.

Nieuwschierig geworden? Er staan ondertussen al een behoorlijk aantal foto's op mijn fotopagina van Brouwhotel Parkzicht. Daarnaast staat het eerste verzamelmateriaal al online.