Niet alles is te categoriseren onder een brouwerij of andere duidelijke bieractiviteit. Daarom op deze pagina een overzicht van verschillende bierinitiatieven die in onze provincie zijn geweest. Dat kan dus van alles zijn, een gelegenheidsbier voor een Gronings goed doel of een proeverij ergens in de provincie. Verzin het maar. Suggesties zijn dan ook altijd meer dan welkom.
Bijna traditioneel aan het begin van ieder jaar kwamen de noordelijke brouwers bij elkaar om het gezamenlijke bier te brouwen voor het Bierfestival Groningen (2019) in de Martinikerk. Al negen jaar lang wordt er jaarlijks een Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk gaat. Het bier werd dit keer gebrouwen in de glazen ketels van Brouwhotel Parkzicht in Veendam. En iedere keer wordt de groep aanwezige brouwers groter. Dit keer waren er brouwers van 11 Groningse en Friese brouwerijen aanwezig. Het te brouwen bier betrof een Brut I.P.A. Deze nog vrij onbekende bierstijl is over komen waaien uit de Verenigde Staten en kenmerkt zich onder andere door het droge karakter van het bier. De hop die wordt gebruikt komt van Noord Nederlands Hop en de Mouten van Holland Malt in de Eemshaven. Hoe lokaal wil je het hebben. Al met al een geslaagde dag, uitstekend verzorgt door de gastheer van Brouwhotel Parkzicht.
Nadat op 31 januari jongstleden de Groningse brouwers een gezamenlijke brouwavond organiseerden om te werken aan het bier voor het bierfestival in Groningen was de hele Groningse brouwers scene, samen met andere geïnteresseerden in Nieuwschans bijeen. In de oude remise werden de plannen voor het opstarten van mouterij de Kiem nader toegelicht door onder andere Freek Ruis. Freek is in de brouwwereld vooral bekend vanwege zijn kennis van de bier/brouwhistorie in Nederland en brouwerij de Witte Klavervier. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het mouten. Daarbij moeten vooral de bijzondere graansoorten een plek innemen als grondstof voor de mouterij in de oude remise in Nieuweschans. Voor de reguliere pilsmout zijn er al voldoende leveranciers, het moet juist de kracht worden om met locale (Duitse en Groningse) akkerbouwers de bijzondere graansoorten te verwerken tot mout. Het is de bedoeling om samen te werken met bijvoorbeeld de Proefboerderij Ebelsweerd, die beschikt over een compleet laboratorium. Het moet straks mogelijk zijn om binnen een korte tijd een partij mout op bestelling te leveren aan de diverse (noordelijke) brouwerijen. Met de graanschuur van Nederland om de hoek met dat geen probleem zijn. Op 4 oktober 2017 stond een artikel over de Oude Remise in Het Weekblad
Nadat op 24 november jongstleden de Groningse brouwers een gezamenlijke brouwavond organiseerden om te werken aan het bier voor het bierfestival in Groningen was het nu eindelijk zover. Onder de bezielende leiding van Nic Veenstra van Bax-Bier werden de eerste twee batches gebrouwen van de D'Olle Grieze Session. Samen met de Pivo Brouwers, M-Bier, Brouwerij Martinus, Brouwerij Groninger, Corviri en Rockin'Ludina werd gewerkt aan dit nieuwe bier, dat dit voorjaar op de markt komt. Oh ja.. ik werd ook aan het werk gezet ;-)
Copyright © 2014 - All Rights Reserved - www.hpinkster.nl
Template by OS Templates