Symbiose1
Foto:
©Tuber Meading and Blending
Vader en zoon Rob en Martijn Jansen kwamen tijdens een reis door Florence in aanraking met een bier waar truffel in was verwerkt. Als liefhebbers van mooie smaken en bijzondere speciaal bieren werd dit natuurlijk geproefd en viel het bier zo in de smaak dat ze besloten dit bier zelf ook te gaan brouwen. In 2016 werd gestart met het thuisbrouwen van bier en al snel moest natuurlijk ook een naam voor de brouwerij worden bedacht en dat werd Tuber, het Latijnse woord voor truffel.
Tijdens de eerste jaren na oprichting ging er een wereld open van, tot dan toe, nog onbekende producten. De twee voornaamste daarvan waren mede en lambiek. In 2019 besloten Martijn en Rob om zich onder te dompelen in deze nieuwe wereld en zich hierin te specialiseren. Na een grote hoeveelheid experimenten en steeds beter wordende feedback van liefhebbers werd begin 2020 de focus volledig gelegd op deze nieuwe producten en werd Brouwerij Tuber hernoemd in 'Tuber Meading & Blending.

De blends worden lange tijd gerijpt op grote hoeveelheden fruit, zoals kers, perzik, framboos en abrikoos. Vaak worden er ook nog andere producten toegevoegd, zoals vanille, kaneel, eikenhout, paddenstoelen en natuurlijk truffel om tot een complex geheel van smaken te komen.

De mede wordt meestal gemaakt van wilde bloemenhoning en oranjebloessemhoning. Hier wordt nauwelijks water aan toegevoegd. Om een zo intens mogelijke smaak te verkrijgen wordt eigenlijk alleen het sap van de specifieke vruchten gebruikt om de honing te verdunnen. Bij de mede worden grote hoeveelheden fruit gebruikt om een zo complex mogelijk smaak te creëren. Na de vergisting wordt de mede, soms met extra fruit, lange tijd gerijpt op eikenhout (bourbon, cognac of port) om een zachtere smaak te krijgen.

2021 wordt een belangrijk jaar voor de brouwers, ze gaan op zoek naar een nieuwe locatie en moeten alle formaliteiten op orde willen krijgen. Daarna kan de productie worden opgeschaald, om zo beter aan de nu al uit de hand lopende vraag te kunnen voldoen.